Info om garn

Nedenfor kan du få noget uddybende viden om garn, des tykkelse og andet der kan være med til at klæde dig på til at arbejde kreativt med garn og tekstiler. Håber der er noget du kan brugt god førnøjelse med læsningen!

Løbelængde:

Med løbelængde menes hvor mange meter garn der går på 1 kg af den givne type garn. Dette tal bruges til at regne ud, primært inden for vævning, hvor meget garn man skal bruge. Når man ved hvor mange tråde man skal bruge, og hvor lang hver enkel tråd er, ved man hvor mange meter garn man så skal bruge i alt. Og da garn handles i gram og ikke i meter, så kan man via løbelængde finde ud af, hvor mange gram man skal købe.

Hvis man har brug for at finde frem til løbelængden, på noget garn man har liggende eller hvor løbelængde ikke er oplyst. Kan man tager og måler 10 eller 20 meter af, alt efter hvor fint garnet er og hvor god en vægt man har. Når man ved hvad 10 meter vejler ganger man med 100 og så har løbelængden pr. kg.

Vær opmærksom på at på en del garner er det ikke løbelængden pr. kg der er oplyst på bandarolen med den længde garn der er i det bundt garn.

Enkelt- eller flertrådet:

På en del garn står der to tal delt med en skrå strej, feks. tuna filtgarn 6/2. Tallet nederst fortæller at det garn man har fat i består af 2 tråde. Altså er garnet tvundet sammen af 2 tynde tråde. Hvis der havde stået feks. fårö 6/1 ville det betyde at garnet her var 1 trådet og altså ikke tvundet. Eller hør 8/5 består af 5 tynde tråde der er tvundet sammen til en tråd.

Nummerering:

Som nævnt ovenfor ved vi nu hvad det nedderst tal betyder, men tallet over skrå strejen har jo også en betydning.

Længdenummerering: Her måler man hvor lang en given mængde garn er. jo højer tallet er jo tyndere er garnet. Altså er en 36/2 tyndere end en 30/2. Når man anvender længdenummering skrives der Nm, Ne ( Kan fore komme disse varianter Ne L, Ne C, Ne B) alt efter om det er uld, bomuld eller hør man har med at gøre.

Man kan dog ikke sammenligne forskellige kvaliteter direkte. En hør 16/2 og en Bomuld 16/2 selv om de begge hedder 16/2 er bomulden noget tyndere end høren. Dette vil også kunne ses på løbelængden da bomulden løber 13000 meter og høren kun ca. 5000 meter pr. kg.