Løbbinding

Løbbinding en teknik med mange muligheder.

Lækker kurv i sort sjæl og cykelslange

 

Fin lille kurv med strikmasker

Lækker kurv i sort sjæl og cykelslange

Fin lille kurv med med strikmasker.

Løbbinding er blevet et meget populært håndarbejde. Dette skyldes nok at teknikken er ret simpel og den kræver ikke meget plads eller udstyr. Det historiske perspektiv spiller nok også en rolle. Der er noget fasinerene ved at sidde og arbejde med en teknik, som er blevet brugt genne mange århundrede i Danmark og i resten af verden. Det har også stor betydning at det har været muligt at puste nyt liv i teknikken, sådan at der kan laves løbbundne ting som passer ind i et moderne liv og indretning.

Teknikken:

Løbbindinghandler i sin enkelhed i at bevikle et stykke "sjæl" og så sy det sammen undervejs sådan at en form kan dannes. Løbbinding findea i 3 varianter lukket løbbinding, åbent løbbinding og Tybrind bindingen. I åbent løbbinding kan "sjælen" ses og det er den teknik der er anvendt herhjemme til feks. vasketøjskurve og bordskånere i halm. Sjælen kan bestå af næsten hvad som helst reb, tov eller andet. Til mindre arbejder foretrækker jeg at bruge en stabil 3 trådet papirsjæl.

Ude i verden:

Løbbinding er blevet brugt i store dele af verden til pirmært at fremstille beholdere til fødevare. Der er fundet enkelte eksempler på helt vandtætte beholdere. Disse beholdrer er bundet i palmefibre og de er syet for hver vikling! Der er som udgangspunkt blevet anvendt de materialer som var tilgængelig i den del af verden som man levede i. Der er derfor her i Danmark primært brugt halm. Derfor bliver teknikken også herhjemme kaldt Halmbinding. I andre dele af verden er der blivet brugt græsser, strå og palmefibre.

Litteratur:

Der findes kun en´ bog på dansk om løbbinding den er udgivet i 2009 af Anne Birgitte Beyer på forlaget Fiberfeber. Anne Birgitte Beyer formår at skrive en informativ og inspirerende bog om løbbinding. Bogen hedder " løbbinding-En kultur teknik" og er lige til at gå i gang med. Se bogen og find alle materialer HER

Kurser: Jeg holder selv kurser og workshops i aftenskole eller privat regi nogle gange om året. Mail eller ring til mig for mere info.

Anne Birgitte Beyer underviser i hele landet og har sin eget hjemmesiden med kursuskalender se den HER